П’ять обласних закладів культури вже перенесено на контрольовану Україною терито…

П’ять обласних закладів культури вже перенесено на контрольовану Україною територію Луганської області

Про стан справ щодо обласних закладів сфери культури йшлося сьогодні, 17 березня, на традиційному брифінгу для засобів масової інформації за участю начальника управління культури, національностей та релігій Луганської облдержадміністрації Аліни Адамчук.
Головна мета роботи управління, підкреслила керівник, – сприяти вихованню патріотизму як основи консолідації суспільства та зміцнення Української держави.
Складні умови нової суспільно-політичної реальності суттєво вплинули на діяльність обласних закладів культури регіону. Так, на тимчасово окупованій території залишилося дев’ять із 16-ти закладів. На контрольованій Україною території продовжують свою діяльність Сєвєродонецьке обласне музичне училище імені С.Прокоф’єва, Луганський обласний козачий кінний театр та відділ Луганського обласного краєзнавчого музею – Станично-Луганський краєзнавчий музей. Аліна Адамчук зазначила, що співробітники цього музею заслуговують особливої вдячності, бо ризикуючи життям, під обстрілами рятували фонди та експонати музею, демонструючи відданість своїй справі.
На цей час на контрольовану Україною територію Луганщини вже перенесено п’ять обласних закладів культури: Луганський обласний центр народної творчості, Луганський обласний Центр навчально-методичної роботи, культурних ініціатив і кіномистецтва, Луганський обласний академічний український музично-драматичний театр, Луганська обласна філармонія та Луганський обласний краєзнавчий музей. Нагадаємо, що створення розпорядженням Геннадія Москаля останніх трьох стало можливим лише зараз – після створення Луганської обласної військово-цивільної адміністрації. Бо раніше це саботувалося обласною радою. Триває процес відновлення повноцінної діяльності закладів культури.
У березні до Луганського обласного академічного українського музично-драматичного театру, який з грудня 2014 року відновив свою діяльність у Сєвєродонецьку, запросили в порядку переведення з Дніпропетровського театрально-художнього коледжу головного режисера Григорія Богомаза-Бабія. У театрі працюють над постановкою нової музичної вистави «Наталка-Полтавка» за твором видатного українського письменника І.Котляревського. Українські театри з інших регіонів допомагають відродженню закладів: надають театральні реквізити, обладнання та інше. До речі, зараз тут проходить і конкурс артистів до творчої трупи.
Також відбувається набір артистів та співробітників до Луганської обласної філармонії, яка теж буде розташована в Сєвєродонецьку, ведуться переговори щодо запрошення до роботи відомих диригентів.
«Оскільки Луганський обласний академічний український музично-драматичний театр та Луганська обласна філармонія саме відновлюють свою діяльність, то на запрошення Геннадія Москаля постійно приїжджають відомі колективи та солісти України. Уже пройшли благодійні гастрольні тури Харківського державного академічного драматичного театру імені Т.Г.Шевченка, Львівського академічного обласного музично-драматичного театру ім. Ю.Дрогобича, Івано-Франківського академічного музично-драматичного театру ім. І.Франка, Харківського національного академічного театру опери та балету ім. М.Лисенка. Проведення таких концертів, які проходять з аншлагами, стало вже доброю традицією, вдячний глядач із нетерпінням очікує наступні гастролі», – додала Аліна Адамчук.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *