На Луганщині розмінували 5 тис. га полів, ще приблизно стільки ж треба очистити…

На Луганщині розмінували 5 тис. га полів, ще приблизно стільки ж треба очистити від мін

Про ситуацію в аграрному секторі Луганської області розповів на традиційному брифінгу для журналістів директор департаменту агропромислового розвитку обласної військово-цивільної адміністрації Григорій Кравченко.
«Військова агресія негативно вплинула практично на весь сегмент сільського господарства. Так, Аграрний фонд України не працює з аграріями Луганщини, а це був один зі способів кредитування їх діяльності. У 2014 році взагалі не було укладено договорів про співпрацю. Також сільгоспвиробникам відмовляються надавати кредити українські банки. Лише Сватівський і Білокуракінський райони отримали кредити на 5,7 млн. гривень, – відзначив директор департаменту. – Сьогодні жодна державна програма щодо підтримки сільськогосподарського виробництва не діє. Наприклад, не працює державна програма із забезпечення аграріїв паливно-мастильними матеріалами за заниженими цінами. Лише минулої осені в рамках програми «Державна підтримка галузі тваринництва» були виділені кошти на збереження молодняка великої рогатої худоби, але через загострення військової ситуації ці гроші так і не були опрацьовані», – додав Григорій Кравченко.
Не закуповується і техніка, за цілий рік тільки сільгоспвиробники Попаснянського району придбали один комбайн. Це пояснюється тим, що фінансові установи не ризикують вкладати кошти туди, де тривають бойові дії та нестабільна ситуація.
Чиновник нагадав, що більшість підприємств переробної промисловості залишилися на тимчасово окупованій бойовиками території області. На контрольованій Україною частині Луганщини нині працює два таких підприємства – у Троїцькому й Сватівському районах. У процесі підготовки знаходиться й інвестиційний проект щодо створення борошномельного підприємства.
Незважаючи на все це, весняно-польові робити розпочалися. На їх проведення потрібно 975 млн. грн., із них 130 млн. бракує. Мінеральними добривами сільгоспвиробники забезпечені на 70 відсотків. Всього по області заплановано засіяти 170 тис. га ранніх зернових та зернобобових культур, уже посіяно понад 15 тисяч га.
«Ми очікуємо врожай озимих 20-25 центнерів із гектара. Слід зазначити, що в мирні роки врожайність на полях Луганщини іноді сягала майже 60 центнерів», – зазначив директор департаменту агропромислового розвитку.
Тривають і роботи з розмінування полів. Уже розміновано 5 тис. га, ще приблизно стільки ж підлягають розмінуванню в Станично-Луганському, Новоайдарському та Попаснянському районах. Ці роботи аграрії координують та проводять разом із прикордонниками.
Григорій Кравченко підкреслив, що території контрольовані Україною будуть забезпечені зерновими культурами на 130 відсотків від потреби. Головна задача луганських аграріїв – продовольча безпека країни.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *