На Луганщині починається нерестовий період – 2015 Управління Луганськ…

На Луганщині починається нерестовий період – 2015

Управління Луганськрибоохорони повідомляє, що з 1 квітня 2015 року у зв’язку з нерестом встановлюється весняно-літня заборона на вилов риби, інших водних біоресурсів у рибогосподарських водних об’єктах Луганської області.
На виконання вимог чинного законодавства Управлінням Луганськрибоохорони здійснюється комплекс заходів щодо підготовки до весняно-літнього нересту риби у водоймах Луганської області та його проведення.
Створення сприятливих умов для нересту риб має величезне значення для відродження рибного багатства наших водойм. Організаційна підготовка до цього, найважливішого для водних біоресурсів періоду, включає в себе розробку та прийняття відповідних розпорядчих документів, масово-роз’яснувальну роботу, проведення необхідних нарад різних рівнів, планування рибоохоронної роботи та проведення заходів з ії матеріально-технічного забезпечення. Ретельно готуються до нересту й користувачі водних біоресурсів та рибалки-любителі, об’єднані в громадські організації.
З цією метою видано наказ Управління Луганськрибоохорони від 20 березня 2015р. №2 «Про встановлення весняно-літньої заборони на лов риби, інших водних біоресурсів в рибогосподарських водних об’єктах Луганської області у 2015 році», з повним текстом якого можна ознайомитися на WEB – cайті Управління Луганськрибоохорони: http://www.luganskriboohorona.com.ua/
Під час нересту рибоохоронні, правоохоронні органи, користувачі водних біоресурсів та громадськість об’єднують свої зусилля з метою встановлення посиленого режиму охорони нерестовищ та риби, яка нереститься, виставляються штучні нерестові гнізда, проводиться зариблення рибогосподарських водойм, підвищується ступінь контролю за якістю стічних вод, які надходять з різноманітних господарських об’єктів та інше..
Перелік щорічних заходів, які виконуються в Луганській області з цієї нагоди, встановлено виходячи з компетенції облдержадміністрації за ініціативою Управління охорони, використання і відтворення водних біоресурсів та регулювання рибальства в Луганській області розпорядженням голови Луганської облдержадміністрації від 02.04.2013р. № 403 «Про організацію та здійснення заходів щодо охорони водних біоресурсів і поліпшення середовища їх існування у водоймах Луганської області в період нересту риби у 2013 – 2016 роках».
Розпорядження прийняте у відповідності з вимогами статей 6, п.7 частини першої статті 13, п. 3 статті 16, п. 4 статті 21, частини першої статті 41 ЗУ «Про місцеві державні адміністрації», статті 11 ЗУ «Про рибне господарство, промислове рибальство та охорону водних біоресурсів».
Основною метою розпорядження є посилення охорони, відтворення та збільшення запасів водних біоресурсів у водоймах Луганської області, запобігання та недопущення порушень правил рибальства під час їх нересту в 2013 – 2016 років. Виконання в повній мірі та якісно заходів розпорядження дозволить максимально ефективно забезпечити організацію та здійснення спільних комплексних загальнообласних заходів щодо охорони водних біоресурсів та поліпшення середовища їх існування на території Луганської області.
На водоймах, відповідно до їх категорії, буде проведено дво- та тримісячник з охорони водних біоресурсів. До порушників будуть застосовані суворі санкції і, окрім штрафів, на браконьєрів матеріали будуть направлятися до правоохоронних органів для вирішення питання щодо порушення кримінального провадження. Нагадуємо, що чинними нормативно-правовими актами України значно (в рази) підвищені розміри компенсації шкоди за незаконне видобування водних біоресурсів. Зокрема, за одну особину вирезуба доведеться сплатити 10 тисяч гривен, судака – 510 грн, сома — 425 грн., щуки — 340 грн., рака — 25 грн. 50 коп. і так далі. При цьому не буде враховуватися вага особини.
Користувачі водних біоресурсів на водних об’єктах області мають припинити та зняти усі знаряддя вилову риби до заходу сонця 31 березня. Але рибалкам-любителям не варто розчаровуватися, бо в нерестовий заборонений період любительське рибальство дозволяється. Це можна буде робити на спеціально визначених, згідно рекомендацій науковців, іхтіологічних підрозділів, заявок користувачів та громадських організацій,пропозицій райдержадміністрацій, ділянках річок, з їх придатковою системою, інших водойм. Дозволяється рибалити однією поплавковою або донною вудкою із одним гачком і спінінгом з берега.
Варто знати і про те, що під час нересту забороняється пересування по нерестовищах всіх плавучих засобів, окрім суден спеціально уповноважених та правоохоронних органів, що здійснюють охорону водних біоресурсів. Тут штрафні санкції за порушення складатимуть до 170 грн.
Та незважаючи на екстраординарні заходи, браконьєри, на жаль, не припиняють свою протиправну діяльність, завдаючи великої шкоди іхтіофауні Луганщини.
Тому звертаємося до всіх громадян з проханням негайно повідомляти на телефон «Гарячої лінії» Луганськрибоохорони за телефонним номером (05662) 2-24-77 про помічені вами випадки незаконного вилову риби.
Управління Луганськрибоохорони звертається до всіх задіяних зацікавлених організацій та осіб, щодо необхідності найбільш широкому сприянню успішному нересту в інтересах Луганщини.
Луганськрибоохорона


Луганськрибоохорона
www.luganskriboohorona.com.ua
рыбоохрана, Луганск, управление, рибоохорона, управління луганськрибоохорона

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *