Москаль: «Згідно із Женевською «Конвенцією про захист цивільного населення під ч…

Москаль: «Згідно із Женевською «Конвенцією про захист цивільного населення під час війни», відповідальність за життєзабезпечення захоплених територій повністю лежить на окупаційній владі»

12 серпня 1949 року в Женеві було підписано «Конвенцію про захист цивільного населення під час війни». Українська РСР ратифікувала конвенцію 3 липня 1954 року, а чинності документ набув в Україні 3 січня 1955 року.
Згідно зі ст.2, Конвенція застосовується до всіх випадків оголошеної війни чи будь-якого іншого збройного конфлікту, що може виникнути між двома чи більше Високими Договірними Сторонами, навіть якщо одна з них не визнає стану війни (в даному випадку Високою Договірною Стороною, яка ратифікувала конвенцію, є Україна).
Згідно зі ст.6, Конвенція повинна застосовуватися з самого початку будь-якого конфлікту або окупації. На території сторін конфлікту застосування Конвенції припиняється після загального припинення бойових дій, а на окупованих територіях – через рік після загального припинення бойових дій.
Згідно зі ст. 18, цивільні лікарні, організовані для надання допомоги пораненим, хворим, інвалідам та породіллям, за жодних обставин не можуть бути об’єктом нападу, натомість вони завжди користуються повагою сторін конфлікту і перебувають під їхнім захистом.
-На жаль, руйнування лікарень у Щасті, Станиці Луганській та інших населених пунктах показали абсолютну й неприкриту печерність окупаційної влади так званої «лнр», — зазначає керівник Луганщини Геннадій Москаль.
Згідно зі ст. 55, «Окупаційна влада зобов’язана за допомогою всіх наявних засобів забезпечувати населення продуктами харчування та медичним матеріалами; зокрема, постачати необхідні продукти харчування, медичні матеріали та інші припаси, якщо ресурсів окупованої території виявиться недостатньо».
-Таким чином, як вказано в Конвенції, зобов’язання щодо життєдіяльності захоплених територій, включно із забезпеченням продуктами, медичними матеріалами, соціальними виплатами і т.д., лежить виключно на окупаційній владі самозваної «лнр», – заявляє Г.Москаль. – Як бачимо, окупаційна влада свої функції не виконує – «гумконвої» з Росії банально розкрадаються, населення страждає від безгрошів’я й голодує. Якщо «товаріщ» Плотницький, так звана народна рада і оперетковий уряд «лнр» не спроможні забезпечити виконання міжнародної «Конвенції про захист цивільного населення під час війни» на окупованих ними ж територіях, то хай відверто це визнають, розпишуться в своїй безпомічності і йдуть будувати «русскій мір» у Росію. А Україна наведе лад на своїй території без сторонньої допомоги.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *