На відміну від Греції, Україна має добру волю до реформ – заступник міністра фінансів

На тлі потрясінь, викликаних фінансовою кризою в Греції, яка опинилася за крок від дефолту, урядова делегація України сьогодні у Вашингтоні для переговорів з кредиторами і представниками Міжнародного валютного фонду. Про тристоронній формат перемовин розповів в інтерв’ю «Голосу Америки» заступник міністра фінансів України Артем Шевальов.

«Не можна говорити, що від переговорів ми очікуємо конкретного результату, в плані підписання якихось документів. Це було б нереалістично. Принципове значення матиме те, що наші кредитори почують позицію уряду України і чітке обґрунтування, чому ми виходимо з такими пропозиціями, і ми розраховуємо, що присутність наших партнерів з МВФ, які бачать ситуацію, скажімо, так, як бачимо її ми. Це надасть додаткової підтримки нашим аргументам», – розповів Артем Шевельов.

За його словами, одним із ключових моментів на переговорах для України буде зниження боргового навантаження на українську державу.

«Ми говоримо про те, що в нашої держави є проблеми з кредитоспроможністю, тому єдине, що дозволить уникнути якихось катастрофічних наслідків – це порозуміння з кредиторами», – сказав заступник міністра фінансів.

Урядовець заявив також про право, підтверджене парламентом, для українського Кабміну щодо мораторію на обслуговування зовнішнього боргу.

«В уряду є повноваження виходити з мораторієм на обслуговування зовнішнього боргу. Уряд і міністр фінансів Наталія Яресько минулого тижня заявили, що це та опція, яка також розглядається. І чи ми будемо змушені її застосувати, залежатиме від низки факторів. Але ми не бачимо причин, чому б ми мали не застосувати цей вихід», – сказав Шевальов.

 

«На прикладі Греції ми бачимо як складно ідуть переговори і як важко досягти позитивного виходу, коли уряд відповідної держави не готовий іти назустріч. Коли популістські лозунги та популістська платформа окремих представників політикуму в Греції фактично знищила ті досягнення, які були в попереднього уряду у домовленості з МВФ, Єврокомісією, іншими кредиторами. В нашій ситуації ми демонструємо надзвичайно добру волю. Уряд активно рухається шляхом реформ. Безумовно, це дуже складні завдання, це дуже складні випробування для нашого народу, для нашої економіки. Проте ми демонструємо, що ми, дійсно, рухаємося в цьому напрямку і ми сподіваємося, що не тільки МВФ, але і наші кредитори, побачать цю добру волю», – зауважив Шевальов. 

Заступник міністра фінансів також зауважив, що на сьогодні не варто говорити про якісь «автоматичні аналогії» в ситуаціях України і Греції.

«В Україні протягом останніх тижнів ми вже казали декілька разів, що ми бачимо досить обмежений вплив потенційного технічного дефолту або оголошення мораторію урядом України на внутрішньоекономічну ситуацію в нашій державі», – додав Шевальов.

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *