День подяки – суто американське свято на відзначення універсальних цінностей

Автор: Посол США в Україні Джеффрі Пайєтт

У цей четвер ми святкували День подяки, коли американські родини збираються разом, щоб подякувати за ті блага, що були дані їм протягом року, і розпочати вервечку зимових свят. Щороку по всій Америці вокзали та аеропорти напередодні цього свята виглядають так, як вокзали і аеропорти України перед Новим роком. У Сполучених Штатах це, безумовно, найнапруженіший день подорожей за увесь рік, адже люди долають великі відстані, щоб повернутися до своїх родин до свята.

І, звичайно, як багато хто з вас бачив у американських фільмах, День подяки – це про страви! Індичка (найважливіше), журавлиновий соус, начинка, картопляне пюре, гарбузовий пиріг – усе це класичні страви традиційного столу на американський День подяки. Усі переїдають – так вже повелося на це свято.

(Якщо ви пропустили сюжет на телебаченні, ви можете подивитися тут, як я обговорював традиції американського Дня подяки у середу в прямому ефірі з ведучими “Сніданку” на 1 + 1).

Свято Подяки має своє коріння в американській історії. Близько 400 років тому, група “пілігримів” залишила свої домівки в Європі і перетнула Атлантичний океан в пошуку свободи і достатку. В Америці їх привітно зустріли індіанці племені вампаноаг і навчили їх вирощувати та збирати врожай культур нового світу. Вони ділилися одне з одним успішним урожаєм і відзначали цінність уз співтовариства і дружби у час великих труднощів і випробувань.

Спадок тієї першої подяки пережив часи війни і миру. Під час Американської революції та Громадянської війни дні подяки об’єднували американців молитвою і духом, який веде нас до кращих днів. І кожного року наш народ виділяв день, щоб висловити подяку своїм родинам, громадам та країні. Це свято, що єднає всіх американців.

У ці зимові свята ми маємо подякувати багато за що. Ми віддаємо належне всім тим, хто захищає наші країни у лавах Збройних Сил, а також відважним героям на лінії фронту на сході України. Ми глибоко вдячні за їх службу і їхні жертви. Я хочу принести особливу подяку трьомстам військовим 173-ої повітряно-десантної бригади, які не були в цей День подяки зі своїми сім’ями, а замість цього провели святковий день у службі своїй країні, допомагаючи нашими українськими партнерами розбудовувати здатність України захистити свою суверенну територію.

День подяки це також час, коли американці згадують про тих, кому пощастило менше. У притулках і доброчинних їдальнях американці віддають борг своїм громадам, пам’ятаючи про те, як віра і милосердя допомогли нашим предкам збудувати нове життя, засноване на принципах свободи і відкритих можливостей.

Звернення Президента Обами з нагоди Дня подяки ви можете подивитися тут. День подяки є суто американським святом, але, як зазначив президент Обама, дух Подяки є універсальним. Він відчувається і в коротких моментах спілкування між незнайомцями, і у возз’єднаннях друзів і близьких, і в тихих молитвах за інших людей. У серці американської віри горить невгасиме переконання, що разом ми можемо поглибити наше спільне процвітання, що ми можемо збудувати більш справедливу, об’єднану і націлену у майбутнє країну.

Це ті ж самі цінності, у які гаряче вірять і за які боротися українці. На цьому тижні подяки, давайте згадаємо спільні цінності, які об’єднують наші країни, і пообіцяємо зміцнювати нерозривний зв’язок між нашими народами.

 

 


Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *