Удар у відповідь, або хто постраждає від санкцій Росії проти Туреччини

Не дочекавшись вибачень за збитий турецькими військовими російський літак, Кремль перейшов до дій. В суботу президент Володимир Путін підписав указ, який вводить економічні санкції проти Туреччини, що ступає в силу негайно.

Так, указом забороняються всі чартерні рейси до Туреччини, а туристичні фірми припиняють пропонувати путівки до цієї країни.Аналітики кажуть, такий крок вдарить по обох сторонах. Адже, російські туристи минулого року становили 12 відсотків іноземних гостей Туреччини, а це 4 з половиною мільйонів туристів, які додали економіці країни понад 4 мільярда доларів.

Вже з 1 січня 2016-го призупиняється безвізовий режим між Росією та Туреччиною. Крім того, Путін зобов’язав відповідні відомства приготували перелік турецьких товарів, імпорт яких буде заборонений чи значно обмежений. За деякими повідомленнями, цей перелік буде оприлюднений вже в понеділок.

Обмеження стосуватимуться, в першу чергу, харчових продуктів та текстилю. До нинішньої кризи, країни планували у наступні 5 років збільшити об’єм торгівлі до 100 мільярдів доларів. Однак, на погляд фахівців, хоча цей конфлікт матиме серйозні наслідки для розвитку економічних відносин, до торговельної війни він не призведе.

«У короткій перспективі це вдарить по Туреччині. Нема сумніву. Але наша взаємозалежність настільки глибока, що дуже сумнівно, що ці санкції протримаються надовго. Я припускаю – після того, як буде розв’язаний конфлікт у політичній площині, економічні санкції зникнуть тихо і непомітно», – вважає професор Університету Кадир Хаз в Істамбулі Ахмед Хасім Хан.

«Для самої Росії санкції – це велике випробування та удар по економіці. Економіка Росії дуже постраждає від економічного ембарго з Туреччиною, як і турецька економіка», говорить директор Інституту стратегічного аналізу ФБК Ігор Ніколаєв.

Указом також вводять обмеження для турецьких фірм та бізнесменів, які працюють в Росії. Однак, Ахмед Хасім Хан вважає, що санкції оминуть найважливіший сектор – енергетичний. 

«Я не думаю, що Росія буде вводити якісь санкції у площині енергетики. Особливо після постійних кризових ситуацій з Україною, коли Росію звинувачували у використанні енергоносіїв, зокрема, природнього газу як інструменту політичного тиску проти власних покупців», – каже Ахмед Хасім Хан.

Позиція США щодо російсько-турецького конфлікту дещо відсторонена. Президент Обама заявив, що безсумнівно Туреччина має право обороняти свою територію. Разом з тим, він закликав сторони ухилятись від ескалації ситуації.

Західне експертне та медійне середовище активно відреагувало на повідомлення про запровадження Росією широких санкцій проти Туреччини. Здебільшого оглядачі вважають, що санкції зашкодять самій Росії.

«Цей крок, очевидно, покликаний покращити стан економіки Росії», – заявив Девін Еклс, експерт аналітичного центру Case Ukraine.
Водночас Даніель Дрезнер, професор школи міжнародних відносин The Fletcher School університету Тафт каже: «Анкару це ні до чого не змусить».

Дослідник аналітичного центру Council on Foreign Relations Міка Зенко зазначає, що Путін і Лавров «самі неодноразово казали, що санкції повністю неефективні і сумнівні з правової точки зору».

«З огляду на нинішній економічний стан Росії, заходи проти Туреччини можуть нашкодити Росії більше, ніж власне Туреччині. Окрім того, Росія ні слова не сказала про те, чого вона хоче від Туреччини. Тож виходить санкції є безстроковими?», – переконує Нейт Шенканн, експерт з питань Туреччини та Центальної Азії, директор проекту Nations in Transit в дослідницькому центрі Freedom House (США).

Фабіан Буркгардт, докторант університету Мюнхена висловлює думку, що російські санкції проти Туреччини призведуть до зростання цін у Росії на тканину, продукти та техніку.

Кореспондент ВВС у Москві Стів Розенберг наголошує: «Хоча Ердоган заявив, що «засмучений» тим, що було збито Су-24, це не зупинило Кремль від запровадження санкцій». Водночас його колега, редактор новин Всесвітньої служби ВВС Олексій Сологубенко зауважує, що тепер Туреччина та її громадяни пройдуть через те, через що пройшли українці. «Путін занапастив відносини із ще однією країною», – зазначає Сологубенко.

Між тим інших оглядачів вже турбує ймовірність військового зіткнення Росії та Туреччини.
 
З непідтверджених джерел сьогодні стало відомо, що Туреччина почала артилерійський обстріл збройних сил Асада поблизу турецького кордону.
 
Це повідомлення стурбувало професора політології Каліфорнійського університету у Берклі Едварда Волкера.

«Якщо це правда, всім нам варто триматись за капелюхи. Далі може статись відкрите зіткнення Росії та Туреччини. А якщо це станеться, цікаво, у кого першим здадуть нерви?», – стверджує експерт.

Докторант університету Мюнхена Фабіан Буркгардт наголошує: «Існує на папері така ініціатива щодо флотів країн Чорного моря BLACKSEAFOR, у якій 6 членів. Росія вже воювала з двома з них – Україною та Грузією. Тепер вона на межі війни із ще однією – Туреччиною».

Збройний конфлікт між Росією та країною-членом НАТО може мати наслідки, про які зазвичай говорять – «важко уявити», хоча мають на увазі конфлікт НАТО-Росія. Ймовірність такого сценарію, ймовірно, зростає.

У суботу ЗМІ та блогери активно повідомляли, що Туреччина продовжила перекидання до кордону із Сирією такнів та засобів радіо-електронної боротьби. Також стало відомо про те, що у Туреччині вже сформовані підрозділи «добровольців», які готові воювати на території Сирії, щоб відстояти інтереси тамтешніх етнічних туркменів. Бомбардування останніх Росією і стало прологом до збиття Су-24 та нинішньої ескалації.

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *