Найгіршим сценарієм для України є дочасні вибори – Парубій

У необхідності зберегти і розширити міжнародні санкції проти Росії переконував перший заступник голови Верховної Ради України Андрій Парубій цими днями під час візиту до Канади та Сполучених Штатів.

В ефірі «Голосу Америки» він наголосив на важливості лідерських функцій Сполучених Штатів у цивілізованому світі зі стримування Путіна і агресії Росії.

«Роль Сполучених Штатів як глобального гравця, зрештою як гаранта безпеки нашої держави, полягає не тільки в тому, щоб Сполучені Штати самостійно могли продовжити санкції. Адже це питання незабаром, у червні, буде переглядатися. І я закликаю наших американських партнерів максимально впливати на наших партнерів з Європейського союзу, бо там справді є проблеми в багатьох державах, щоб у червні місяці було чергове консенсусне рішення стосовно продовження санкцій», – сказав Андрій Парубій.

Більшість санкцій проти Росії прив’язані до виконання мінських угод. Але ми не повинні забувати про Крим, наголошує український політик.

«Власне, санкції були введені після анексії Криму. І не може бути мови, як говорять деякі європейські дипломати, про зняття санкцій за мінськими угодами. Це є комплексне питання, це все територія України, загарбана російськими окупантами. І не може стояти питання часткового звільнення частини території і зняття санкцій», – зазначає Андрій Парубій.

Він розповів, що під час зустрічі із заступником міністра оборони США Майклом Карпентером йшлося пор те, що цивілізований світ хоче бачити план виходу з кризи, що склалася довкола виконання мінських угод.

«Коли ми говоримо, наприклад, про пункт мінських угод щодо внесення змін до Конституції, я вважаю, що він дуже контраверсійний сьогодні і викликає великі протиріччя в суспільстві. Йдеться про те, щоб був чіткий, поетапний план, щоб Україна його сформулювала. Що ми вважаємо, а ми дійсно так вважаємо, що мають бути кордони України під контролем української армії. Що для проведення будь-яких виборів, а вибори – це просто інструмент демократії, це не полична акція, – мають бути забезпечені всі свободи, які передбачають таке явище, як демократія на тій території. Щоб Україна дуже чітко вималювала ці передумови, щоб вона їх демонструвала, і щоб ми спільно могли поетапно здійснювали ті кроки», – обґрунтував свою позицію перший заступник голови Верховної Ради.

Андрій Парубій погоджується, що зараз на Україну чиниться тиск навіть з боку європейських партнерів, для яких найголовніше – якомога швидше вирішити українську проблему.

«Справді, деякі європейські партнери, політики і дипломати, хотіли би питання України відсунути подалі і забути про нього. Щоб це не шкодило їхньому бізнесу, їхнім міжнародним відносинам. США має обов’язок відстоювати і загальноєвропейські цінності, і так само ту безпекову систему, на якій була побудована післявоєнна Європа. І США розуміють, що Путін – це є глобальна загроза для всіх. Тому вони розуміють і підтримують позицію України, і вони мають механізми впливу на наших європейських партнерів, щоб спільно виробляти жорстку позицію стосовно Путіна, стосовно Російської Федерації, щоб далі фактично очолювати й активізувати антипутінську коаліцію, до якої, до речі, я закликав ще тоді, коли був секретарем Ради національної безпеки і оборони України», – каже український політик.

Андрій Парубій також висловив своє бачення врегулювання проблем, що проявилися в українській владі, у парламентсько-урядовій коаліції.

«По-перше, моя позиція така, що ця криза є трохи надуманою, награною. Вона переросла в реальну, коли дві фракції написали заяви про вихід із коаліції. Це питання надзвичайно хвилює наших партнерів тут у Сполучених Штатах – чи зуміє Україна пройти через ці випробування, чи зможемо ми зберегти стабільність в Україні і проведення реформ. І коли ми говоримо про дочасні вибори, то на моє глибоке переконання, це найгірший сценарій, який може бути сьогодні для України. Це зупинка країни, це зупинка реформ», – вважає політик.

Він навів приклад сусідньої Молдови, в якій теж, як і в Україні, після довгих років боротьби між собою проросійських і проєвропейських сил перемогли останні.

«Після цього почалася криза, за місяць до того, як Молдова мала отримати транш МВФ. Пішов у відставку уряд, за рік змінилося три уряди, відбулися одні дочасні вибори. На вулицях величезні протести. Однак лідери двох із трьох політичних сил, які проводять ці протести, кожні два тижні звітують у Кремлі, офіційно, не приховуючись, – змальовує ситуацію український парламентар. – І соціологія демонструє: якщо будуть ще одні дочасні вибори, більшість будуть мати проросійські сили».

Андрій Парубій назвав це елементом гібридної війни і вважає подібний сценарій найгіршим для України.

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *