Сенатор Маккейн хоче зустрітися з Савченко

Авторитетний сенатор у США та великий прихильник України Джон Маккейн хотів би зустрітися з Надією Савченко. Причиною її звільнення він вважає тиск міжнародної спільноти на Росію. З тієї ж причини, каже Маккейн, напередодні звільнили з азербайджанської тюрми журналістку Радіо Свобода Хадіджу Ізмаїлову. 

«Без сумніву, це результат міжнародного тиску. Не впевнений, з чийого боку конкретно, але вважаю це результат міжнародного засудження того, як обійшлися з цими мужніми жінками. Так що я думаю, що думка світової спільноти мала свій вплив», – сказав Маккейн.

Водночас, на його думку, через звільнення Савченко не можна послаблювати санкції, щодо Росії, бо «Надія ніколи б на це не погодилась».

«У випадку з Надією Савченко, вона була звільнена в обмін на двох росіян, які перебували в ув'язненні. Тобто, по суті, мова йде про обмін ув'язненими, ми повинні це розуміти. Надя Савченко була б останньою людиною, яка хотіла б, щоб ми зняли санкції в обмін на її свободу. Санкції повинні бути пов'язані безпосередньо з діями Росії: Росія окупувала Крим, вона намагається відокремити Східну Україну, що суперечить міжнародному законодавству. Якщо вони у Європі вважають це рівноцінним обміном, то це буде помилковим рішенням європейської спільноти», – переконаний Маккейн.

Сенатор Бен Кардін також не приховує задоволення від звільнення Надії Савченко. Він був одним зі співавторів резолюції з вимогою її звільнити.

«Надія була викрадена і нелегально утримувалась у Росії. Це були обурливі дії Російської Федерації, це було не правильно і я радий бачити, що вона вдома в безпеці. Викрадення людини в Україні та її перевезення у Росію було частиною їх загальної кампанії втручання у справи незалежної України», – сказав Кардін.

Конгресмен Сендер Левін сподівається, що сила духу Надії Савченко стане стимулом для росіян протистояти авторитарному режиму.

«Звільнення Надії – це не лише надія, а до якоїсь міри перемога для українського народу та демократичного процесу, а , можливо, також це і меседж для народу Росії, щоб вони піднялися», – каже Левін.

Він також зауважив, що з початку війни в Україні, українські депутати дуже активізувалися у Вашингтоні. 

«Щодо нашої роботи у конгресі, я хочу, щоб ми були рішучі, енергійні у близькому контакті з українськими лідерами. До речі, я думаю, в останні кілька років ми зустрічаємося з парламентарями з України частіше, ніж з будь-якої іншої країни, і це має свою користь», – зазначив конгресмен.

Республіканський конгресмен Адам Кінзінгер є політичним опонентом Сендера Левіна. Утім, в питанні підтримки України більшість республіканців та демократів – одностайні.

«Є причина, чому Надію називають героєм України. Це чудова новина почути про її звільнення з цього несправедливого полону. Цей ветеран, побратим з війни в Іраку, є героєм для народу. Її родина та народ України лишаються у моїх думках та молитвах. Надю, з поверненням додому!», – сказав Кінзінгер.

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *