Група «Potomac Fever» і важливе значення Місяця гідності ЛГБТ

Автор: Посол США в Україні Джеффрі Пайєтт

Відкриття концерту групи «Potomac Fever» під час Днів Америки у Львові, 27 травня, 2016 року

Кожного червня по всій Америці ми відзначаємо Місяць гідності ЛГБТ – лесбійок, геїв, бісексуалів і транссексуалів. Як представники Сполучених Штатів за їх межами, наші дипломати пропонують до уваги громадськості освітні й культурні програми, які підвищують обізнаність із проблемами людських прав ЛГБТ водночас удома й  за кордоном.

Цього року я мав честь підтримати сміливу ініціативу команди нашого Відділу преси, освіти і культури, яка полягала в тому, щоб запросити акапельний ансамбль хору чоловіків-геїв з Вашингтона «Potomac Fever». У кінці травня, в рамках проведення нашого фестивалю «Дні Америки» у Львові, я мав змогу стояти на сцені Філармонії поруч із мером Андрієм Садовим та губернатором Олегом Синюткою і представляти цей хор геїв. Давайте на хвилинку глибше замислимось над цим великим кроком для всіх, хто працював над цією подією. Лише три місяці тому у Львові відбулися бурхливі протести, що зірвали запланований захід за участю спільноти ЛГБТ. І саме тут, в одному з найпрестижніших залів Львова,  я представляв хорову групу геїв з 14 учасників. Це був просто ще один доказ того, наскільки швидко Україна змінюється на краще. І я дуже ним пишаюся.

Концерт групи «Potomac Fever» під час Днів Америки у Львові, 27 травня, 2016 року

Для Посольства США ця програма стала унікальною й важливою нагодою познайомити українців з американськими геями не тільки тому, що вони є американськими геями, але й тому, що вони представляють найкращі сторони Америки – з усіма її талантами й розмаїттям. Хоча в ідентичності групи «Potomac Fever» літера «Г» з абревіатури «ЛГБТ» відіграє важливу роль, однак вона не є визначальною. І ми хотіли, щоб Україна це побачила. Їхня музика та розказані ними історії відображають боротьбу за людські права представників ЛГБТ, роблять її гуманістичною і знайомою. Спільнота ЛГБТ в Україні щодня стикається з такими самими проблемами, і ми сподіваємось, що програма «Potomac Fever» принесла з собою відчуття солідарності й надії.

Марш Рівності, Київ, 12 червня 2016 року

Той факт, що 12 червня у Києві пройшов великий і мирний Марш Рівності, переконує мене в тому, що це саме так. Це було величезне досягнення для всіх, хто брав у ньому участь, від місцевих активістів до міських урядовців і працівників правоохоронних органів. Приймаючи європейські цінності інклюзивності й терпимості, ви продемонстрували світові, що Україна – це Європа. І ця любов перемагає.

 


Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *