Чиновники Харківського району дискутували, чи варто врятувати від руйнування хату в Бабаях, де творив Григорій Сковорода

Гаряче обговорення відбулося на засіданні постійної комісії з питань освіти, культури, молодіжної політики фізичної культури і спорту Харківської районної ради. Дискусійним стало питанням доцільності проведення робіт щодо порятунку хати Сковороди в селищі Бабаї від знищення. Пам’ятка місцевого значення, хата 17 століття — одна з небагатьох житлових будівель такої давності на Харківщині під загрозою повної руйнації. Справа в тім, що на частині будівлі кілька років тому було викрадено та знищено частину покрівлі. Дощ та сніг, котрі потрапляють всередину пам’ятки швидкими темпами її руйнують.

Сама будівля розташована в самісінькому центрі селищі Бабаї, де кожен квадратний метр землі коштує чималі кошти. Чому ж протягом років попри зусилля громадськості та волонтерів не проведені елементарні роботи щодо порятунку хати? За оцінками волонтерів та небайдужої громадськості вартість консервації, котра б зупинила швидке знищення пам’ятки обраховується в лише в кількадесят тисяч гривень — вартість дерева та покрівельного матеріалу. Такі кошти дозволили б терміново зупинити руйнацію хати, щоб в майбутньому провести якісне її відновлення. Без такої консервації, за словами волонтерів, реставрувати вже незабаром буде просто нічого.

Варто зазначити, що на це засідання депутатом райради Артемом Фисуном було подано проект рішення, який передбачав створення відповідної комісії для визначення подальшої долі будівлі.

Заслухавши всіх доповідачів, у т. ч. і волонтерів, посадовці Харківської районної ради вирішили все ж не виносити це питання на сесію Харківської районної ради, аргументуючи це тим, що хата є на балансі Бабаївської селищної ради. Також з ініціативи голови було ухвалено не створювати жодних власних комісій для вирішення цього питання, обґрунтовуючи це тим, що з по цьому питанню начебто збереться комісія Бабаївської селищної ради. Одночасно було заплановано запропонувати одному-двом депутатам бути делегованим для співпраці з колегами місцевої селищної ради в Бабаях. Ще запланували на засіданні провести приватну телефонну розмову щодо проведення консервації хати Сковороди з Олександром Морозом — сільським головою Бабаїв. На цьому ж засіданні було вирішено рекомендувати надати Олександру Морозу звання почесного громадянина Харківського району.

А ось так у 2017 році виглядає хата Сковороди в центрі селища Бабаї (світлини Олександра Кузьменка):

Хата сковороди в Бабаях

Хата сковороди в Бабаях

Хата сковороди в Бабаях

Хата сковороди в Бабаях

Відео з засідання:

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *