Негативний вплив навушників на слух молоді

На сьогодні за даними ВООЗ в економічно розвинутих країнах світу 7-9 % населення страждає на зниження слуху. За прогнозами до 2020 року кількість людей з патологіями слухового аналізатору зросте до 30 %. Етіологічними факторами, що викликають вади слуху, є широкий спектр біологічних та екологічних чинників, серед яких виділяють такі як: травма чи запалення зовнішнього, середнього та внутрішнього вуха, прийом лікарських препаратів, що негативно впливають на слух і роботу вестибулярного апарату, зокрема: НПЗЗ, деякі антибіотики, контрацептиви, психотропні засоби та ін. Окрім цього, останнім часом значну увагу приділяють і такому чиннику, що призводить до зниження слуху, як тривала дія сильного звуку або вібрації.

У нормі вікові проблеми зі слухом починають проявлятись приблизно після 35 років. Але від початку 2001 року, коли компанія Apple випустила Ipod – найбільш зручний музичний плеєр для прослуховування музики через навушники, туговухість почала стрімко «молодіти».
Рівень шуму, який не спричиняє погіршення слуху, складає 55-60 дБ і є нормальним для людського вуха. У той час як звук від навушників досягає 110-120 дБ. Це в два рази більше від норми і може прирівнюватися до автомобільного сигналу (120 дБ). Довготривале прослуховування музики рівня більше ніж 80 дБ може призвести до значного зниження гостроти слуху.

За даними компанії Siemens, яка також займається виробництвом компактних слухових апаратів, відомо, що після короткотривалої дії гучного звуку, волоскові клітини (рецептори слухової системи та вестибулярного апарату, які знаходяться у внутрішньому вусі) можуть регенерувати і це не призведе до патологічних змін. Якщо ж дія стає довготривалою та більш інтенсивною, то слухові клітини можуть сильно пошкоджуватись або й зовсім зруйнуватись, що призведе до повної або часткової втрати слуху.

Однією з головних причин, яка може призвести до небажаних змін з боку, є не контрольованість школярів та молодих людей не тільки зі сторони батьків, а й держави.

Сьогодні ми можемо спостерігати багато телевізійних передач, громадських акцій, Інтернет-ресурсів тощо, які застережуть нас від паління тютюнових виробів, вживання алкоголю та використання медичних препаратів, але дії навушників на слух не приділяється достатньої уваги. Наприклад, на пачках з цигарками є застереження про наслідки: «Курці помирають рано». У рекламі медичних препаратів: «Самолікування може бути шкідливим для вашого здоров’я». Але Ви чули хоча б щось подібне, що до прослуховування гучної музики через навушники?

Як наслідок, існує небезпека пропустити важливий звуковий сигнал під час користування навушниками, адже вуха є одними з найважливіших аналізаторів, які потрібні для виживання.
За останні п’ять років, за даними багатьох статистичних досліджень, кількість ДТП, через невчасно почутий сигнал небезпеки, збільшилась більше ніж у 3 рази. При аналізі подій було встановлено, що постраждалими були люди, в основному до 30 років, які користувались навушниками.

Для «профілактики» ДТП, у деяких штатах в США, вже використовують штрафи для пішоходів та велосипедистів, які користуються навушниками. У нашій країні також є законопроект №4100 «Про внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення та деяких законодавчих актів України щодо відповідальності пішоходів за користування засобами зв’язку», який зареєстрований у Верховній Раді ще в лютому 2016 року, але застосування у повсякденності ми, нажаль, не можемо спостерігати.

Головним чином, негативній дії навушників, піддаються діти. Це може відбитися на їх майбутніх мріях. Наприклад, професійно займатися музикою. Адже вони не зможуть відрізнити нюанси звучання певного інструменту, так і не навчившись досконало грати на ньому. Саме через це багато видатних музикантів були вимушені припинити свою діяльністю у сфері музики.

Найстрашніший вирок для підлітка – це унеможливлення займатися справою за покликанням не через фінансові проблеми, а через вади здоров’я. Лише уявіть собі підлітка без однієї ноги, який мріє грати у футбол за улюблену команду.
Також людина, яка страждає на туговухість має соціальні труднощі. При розмові з іншою людиною, співрозмовник буде ставати більш дратівливим, від факту того, що його чують не з «першого» разу.

Сергій ВЕДЕНЬЄВ,
Харків

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *